13/05/2022

Gabriel Ferrater, 100 anys

alt text
icon

Autor: Damià Gallardo

Gabriel Ferrater és una de les icones intel·lectuals més estimulants i influents de la cultura catalana del segle XX. El seu mestratge, dins i fora de les aules, perdura fins als nostres dies. Després de suïcidar-se amb gairebé 50 anys, tant els companys de generació com els deixebles van construir una imatge mítica del llegat ferraterià que ha arribat fins als nostres dies.

La commemoració del centenari del naixement de Gabriel Ferrater és una excel·lent oportunitat per a aprofundir en aquest llegat. Jordi Cornudella (comissari de l’Any Ferrater i curador de dues obres fonamentals com l’edició crítica de Les dones i els dies i de Curs de literatura catalana contemporània), celebra que se li hagi perdut la por i que es pugui debatre lliurement sobre la seva obra.

A les successives reedicions de la poesia de Gabriel Ferrater cal afegir llibres com Sobre el llenguatge (Quaderns Crema, 1981) o Foix i el seu temps (Quaderns Crema, 1987) que s’han mantingut disponibles al llarg dels anys.

El centenari ha propiciat l’aparició de llibres tan importants com Da nuces pueris, una antologia de l’assaig de Gabriel Ferrater a cura de Marina Porras (Comanegra, 2022), o Vèncer la por, la biografia que ha escrit Jordi Amat (Edicions 62, 2022).

I d’altres que et convidem a recórrer en aquesta selecció bibliogràfica per saber més d’un autor que no causa indiferència mai.

Comparteix