27/03/2019

Una breu passejada per la Física

alt text
icon

Autor: Anna Torné

Durant més de dos mil·lennis la Humanitat s’ha preguntat de què està fet el món, com funciona i per què. El curs Una breu passejada per la física es proposa endinsar-nos en els principis d’aquesta ciència que intenta explicar el fonament de les coses.

Antoni Méndez, catedràtic de Física Teòrica a la UAB i degà de la Facultat de Ciències d’aquesta universitat, va explicar durant la primera sessió com s’ha afrontat el tema de l’estructura granular de la matèria al llarg de la història.

Al segle VI aC Tales de Milet i Anaximandre configuren l’alba del pensament científic. Per a ells, l’explicació dels fenòmens naturals cal cercar-la en la pròpia naturalesa a través de l’observació, el raonament i, sobretot, el pensament crític. A diferència del que fins llavors es pensava, ja no calia que els déus ens revelessin les coses que passaven.

L’origen de l’atomisme se situa en Demòcrit (V – IV a.C.), qui afirmava que la matèria no pot ser continua. Segons aquest filòsof i matemàtic grec, l’univers consisteix en un espai buit il·limitat i en innumerables àtoms sense qualitats que són indivisibles. Tant Plató com Aristòtil van oposar-se a Demòcrit i, d’aquesta manera, les seves idees van quedar adormides durant 2000 anys.

El 1808, el químic anglès John Dalton va contribuir al ressorgiment de l’atomisme formulant una sèrie de lleis i afirmant que la matèria està constituïda per àtoms indivisibles i immutables.

Fins al segle XX encara es va discutir sobre l’existència dels àtoms. Científics com Robert Brown, Albert Einstein i Richard P. Feynman, van contribuir a definir l’estructura granular de la matèria.

Antoni Méndez va exposar de manera molt entenedora molts més temes en aquesta primera sessió del curs: els tipus d’àtoms i la taula periòdica dels elements, els constituents de la matèria (electrons, protons i neutrons), els diferents tipus d’energia i els principis de la termodinàmica, entre d’altres.

El curs seguirà durant tres sessions més, fins al 15 d’abril, i les inscripcions a sessions individuals estan obertes. Informació i inscripcions: activitats@laie.es | Tel. 93 412 68 32 ext. 161

A continuació trobareu la bibliografia recomanada per Antoni Méndez per aprofundir en els temes d’aquest curs.

Comparte