16/01/2019

Any Internacional de la Taula Periòdica

alt text
icon

Autor: Carla

Enguany celebrem els 150 anys de la creació de la Taula Periòdica dels Elements per part de Dmitri Medeléiev i per retre homenatge a aquest descobriment l'ONU ha nomenat el 2019 l'Any Internacional de la Taula Periòdica (IYPT2019).

El 1869 Mendeléiev va presentar el seu model d'ordenació dels elements químics d'acord amb la seva massa atòmica, reunint-los en columnes (grups) i files (períodes). L'èxit d'aquest sistema sobre altres propostes anteriors —com les d'Antoine Lavoisier, Döbereiner o John Newlands— és que no només ordenava els elements coneguts fins aleshores, sinó que també permetia saber on buscar elements nous.

Taula periòdica de Medeléiev

L'historiador de la ciència Eric Scerri hi fa una aproximació al llibre La tabla periódica (Alianza Editorial), un relat dels antecedents i de la concepció del sistema periòdic i dels seus protagonistes principals, així com de la seva lògica interna i les particularitats dels elements que la componen. Per una visió menys historiogràfica i més interdisciplinària, hi ha diversos títols que ens donen a conèixer la Taula Periòdica a través dels seus elements. Els llibres La tabla periódica de Hugh Aldersey-Williams (Editorial Ariel) o Todo es cuestión de química (Editorial Paidos) de Deborah García Bello, narren els descobriments de diversos elements, com es relacionen entre ells i el paper que han tingut al llarg de la història. Seguint aquesta línia, el 2018 l'editorial Anaya va publicar l'adaptació pel públic juvenil de La cuchara menguante (Editorial Ariel, 2010) de Sam Kean, un llibre amb anècdotes de descobriments, les característiques de la taula periòdica i ple de referències culturals relacionades amb cada un dels elements químics.

Bàsicament, la taula periòdica és un mapa de tota la matèria que hi ha al nostre univers, dels elements que donen origen a tot el que veiem i toquem. Ens podem aproximar a ella des de diferents disciplines, les més obvies la química i la física, però com podem veure en les lectures proposades, la Taula Periòdica té la seva pròpia gramàtica i podem llegir entre línies i columnes per descobrir les diverses històries que amaguen cadascun dels elements que la componen.

Comparteix