22/11/2019

Inici del curs England Revisited

alt text
icon

Autor: Anna Torné

El passat 19 de novembre Joan Curbet i Anna Casablancas van inaugurar el curs England Revisited, que té lloc a Laie Pau Claris amb una sessió cada mes fins al juny de 2020.
Aquesta primera sessió es va plantejar com una introducció a les lectures que es faran durant el curs, però també com una història de la lectura, dels lectors i de les llibreries en el context de la parla anglesa.
Curbet i Casablancas van explicar que hi ha tres obres bàsiques que han format el públic lector anglès, totes de principis del segle XVII. La primera d’elles és la Bíblia de 1611, que és la bíblia oficial anglesa. En segon lloc, el 1612 es va publicar una traducció anglesa del Quixot que va ser un gran èxit de vendes. De fet, el Quixot és la primera obra de ficció que es consumeix massivament en anglès i, per tant, una de les obres que més influència ha tingut en la configuració de la novel·la anglesa. Finalment, el 1623 es va publicar la primera col·lecció d’obres reunides de Shakespeare. Amb aquesta obra el dramaturg anglès va aconseguir entrar a les cases i que la lectura dels seus textos es fes com si d’obres de ficció novel·lesca es tractessin.
A continuació es va fer un repàs de novel·les clàssiques angleses que van crear un hàbit de lectura com ara Robinson Crusoe (1719) de Daniel Defoe o Els viatges de Gulliver (1726) de Jonathan Swift. Totes dues són falses autobiografies on el lector s’identifica amb el personatge protagonista.
Resulta sorprenent descobrir que prop del 50% de la classe mitjana anglesa sabia llegir al segle XVIII. Per aquest motiu la literatura anglesa té una important tradició novel·lística amb obres tan reconegudes com Clarissa de Samuel Richardson, Jane Eyre de Charlotte Brontë, les obres de Charles Dickens o d’Arthur Conan Doyle.
A la segona part d’aquesta sessió inicial del curs, Curbet i Casablancas van fer un repàs de les obres que es llegiran durant el curs, tot indicant els motius pels quals les han escollides. La protagonista de la propera sessió, el 17 de desembre, serà Virgina Woolf, de qui analitzarem l’obra The Waves (1931) (Las olas / Les ones).
Les inscripcions per a sessions individuals estan obertes i us podeu dirigir a activitats@laie.es per a més informació.

Comparteix