19 de novembre de 2020

Robertson Davies: El cinquè en joc

Robertson Davies: El cinquè en joc

El cinquè en joc, publicada el 1970 al Canadà, és el primer volum de La trilogia de Deptford, tres novel·les que es poden llegir independentment, però que juntes formen un conjunt rodó i excel·lent.

Publicada el 2006 en castellà per Libros del Asteroide, El quinto en discordia va guanyar el Premi Llibreter de Narrativa d’aquell any i, sense grans estridències, però ben merescudament, s’ha anat guanyat els elogis i el reconeixement de què ja gaudeix al seu país natal.

El quinto en discordia arrenca quan el narrador, en Dunstan Ramsay, és petit i esquiva una bola de neu que li llança el seu amic Boy Staunton. La bola impacta sobre la senyora Dempster, que està embarassada, i li provoca un part prematur. El nadó, en Paul Dempster, neix deforme i dèbil. En Dunstan Ramsay, ja al final de la seva vida, escriu la seva història, marcada per la culpa que desencadena aquest fet fortuït que lliga les vides i els destins dels seus protagonistes. En Dunstan és «el cinquè en joc», el personatge que els uneix, tot i que no és ni el personatge principal ni el malvat, i encara menys l’heroi. La novel·la —i també la trilogia— ens parla del destí, la culpa, el perdó, la venjança i el lliure albir, amb una història sòlida, un humor subtil i intel·ligent i uns personatges principals i secundaris inoblidables.

Robertson Davies: El quinto en discordia

El quinto en discordia en la traducció de Natalia Cervera és el llibre que hem triat per a representar l’any 2006 a la Biblioteca Laie. Al març de 2007 apareixia El cinquè en joc; la traducció al català de Carles Miró, també per a Libros del Asteroide, actualment disponible a l'edició de l'editorial Empúries de la Trilogia de Deptford, completada al 2009 amb les traduccions de Ferran Ràfols Gesa de les altres dues novel·les: La mantícora i El món dels prodigis.

Què és la Biblioteca Laie?

Autor: Laie

Comparteix

Anterior

Llibres relacionats

icono Posts del magazine relacionats