30 de enero de 2020

Johann Sebastian Bach a Laie

Johann Sebastian Bach a Laie

Semblava impossible encabir la immensitat de Johann Sebastian Bach en una sola sessió. Albert Galceran va aconseguir-ho ahir al vespre amb una eficaç exposició de les raons que ens fan gaudir-ne segles després. Una manera excel·lent de començar el curs “A punt de solfa: compositors que marquen la pauta”.

Albert Galceran explica l'esquema del cursAlbert Galceran explica l'esquema del curs "A punt de solfa: compositors que marquen la pauta".

La bellesa i perfecció de les composicions de Bach és tan gran que fins i tot les peces que estaven concebudes com a exercicis i, per tant, destinades a la pràctica musical, formen part del repertori habitual de les sales de concerts: les Variacions Goldberg (de fet, són la quarta part dels Clavierübung o Exercicis per a teclat), la Toccata i fuga o El clavecí ben temprat en són un bon exemple.

El domini de la tècnica era fruit d’una gran curiositat. Al contrari que molts compositors de l’època, Bach no amagava l’admiració per predecessors com Telemann, Buxtehude o Vivaldi, i contemporanis com Händel. L’anàlisi de seves obres li permetia assajar noves formes de crear música a partir de materials antics. Aquest virtuosisme compositiu, unit a la capacitat de suscitar emocions a partir de la música, el van convertir en precursor de formes compositives que es desenvoluparien més tard.

Albert Galceran va triar interpretacions de referència d’algunes obres de Bach amb l’objectiu (reeixit, tal i com ho vam comprovar en acabar la sessió), de suscitar l’interès de les persones que no solen escoltar música barroca. Aquí voldríem destacar la interpretació de la contralt Nathalie Stutzmann de l’ària Erbarme Dich  de la Passió segons Sant Mateu.

Si Bach mostrava interès pels compositors que el van precedir, va ser gràcies a un interès similar del compositor romàntic Felix Mendelssohn que es va recuperar l’obra del geni barroc, gairebé oblidada a partir de la seva mort. Cent anys després de l’estrena a Leipzig, la Passió segons Sant Mateu ressuscitava a Berlín, en un procés de recuperació i admiració de l’obra de Bach que ha crescut imparable fins al segle XXI.

Proposem una selecció de llibres sobre Bach per a descobrir o aprofundir en un compositor central en la història de la música. També una selecció de llibres al voltant del curs “A punt de solfa: compositors que marquen la pauta”.

Per cert, la següent sessió tractarà sobre un altre geni: Mozart!

Autor: Damià

Comparte

Anterior

Siguiente

Laie 04/02/2020

Rodin-Giacometti

Destacados

Destacados

icono Posts del magazine relacionados