11 de desembre de 2019

Històries de regals

Històries de regals

Els regals són més que simples regals; si en reps un dels Reis d’Orient és perquè t’has portat bé, oi? En aquest cas, seria la recompensa a canvi d’un ‘sacrifici’ (fer els deures de l’escola o endreçar regularment l’habitació). Sacrifici, reconeixement, favor, hospitalitat, celebració... per comprendre què significa un  regal en un lloc i en un temps concrets cal conèixer el sistema de valors en qual s’hi insereix.

reis d'orientMarcel Mauss va ser el primer a estudiar el regal des del punt de vista antropològic. L’Ensayo sobre el don (en castellà a Katz Editores, 2010) és de 1924 i, per tant, no contempla l’extraordinària proliferació d’ocasions per a regalar que vivim ara. Als aniversaris o les bodes cal afegir també el dia de la mare, del pare o de Sant Valentí, fins a arribar a modes recents com l’amic invisible, sovint lligada a una altra moda igualment enigmàtica: els sopars d’empresa.

amic invisibleCom passa amb la castanyada i Halloween, la invasió de costums globalitzats encara complica més la cosa: per Nadal tenim el Tió, els Reis d’Orient, Santa Claus... i l’amic invisible! Per això Nadal és especialment complicat per triar regals; incloent-hi l’amic invisible, és clar. Al neguit d’encertar-la o no, s’hi afegeix la pressió d’un subgènere de regals tristament cèlebre: el queco, també conegut com a ‘pongo’.

Si un regal és sempre més que l’objecte donat, els regals en la literatura amplifiquen el seu sentit de manera extraordinària: la camisa que Carmesina regala a Tirant, l’arbre dels regals de Matar un rossinyol o el rellotge de l’avi a El soroll i la fúria. Hi ha regals que ja són prou ‘amplificats’ per si mateixos, com la Estàtua de la Llibertat que França va regalar als EE.UU. o el Taj Mahal o els jardins de Babilònia... Hi ha regals mítics, però, que ens alerten que cal anar amb compte a l’hora d’acceptar-los: el cavall de Troia o la capsa de Pandora són exemples cèlebres de regal enverinat... des del punt de vista de qui el rep, és clar.

cavall de Troia

Si el regal ve de Laie, en canvi, segur que és de confiança!

Autor: Laie

Comparteix

Anterior

Següent

Destacats

Destacats

Destacats

Destacats

icono Posts del magazine relacionats